24.08.2018

Ympäristön ja terveellisyyden huomiointi varusmiesten ruokavaliossa on tervetullut muutos – myös kotimainen kasvisproteiini mahdollinen

Leijona Cateringin päätös tarjota varusmiehille ja -naisille kasvisruokaa kahdesti viikossa on kuluneen viikon aikana herättänyt suurta yhteiskunnallista keskustelua. HÄRKIS®-tuoteperhettä valmistava Verso Food Oy näkee keskustelun tervetulleena.

”Keskustelu ruokavalinnoista niin yksilön kuin suurien joukkomuonittajienkin kohdalla on tärkeää. Ruokavalinnoilla on suora vaikutus yhteiskuntaan. Lihankulutuksen kohtuullistamiselle on kiistattomia terveydellisiä ja ympäristöllisiä perusteita ja pidämme Leijona Cateringin päätöstä edistysaskeleena kohti terveellisempää ja kestävämpää ruokakulttuuria”, sanoo Verso Food Oy:n toimitusjohtaja Tomi Järvenpää.

Keskusteluissa on noussut huoli siitä, kärsiikö varusmiesten kokonaisruokavalio ja jaksaminen kasvisruoan myötä. Verso Foodin tuotepäällikkö ja ravitsemusasiantuntija ei ole huolissaan.

”Tutkitusti ruoka, joka sisältää runsaasti proteiinia, pitkäketjuisia hiilihydraatteja ja ravintokuitua sekä kohtuullisesti rasvaa, pitää nälän loitolla parhaiten. Kylläisyyden ja jaksamisen kannalta elimistön näkökulmasta ei ole väliä, mistä aterian proteiini on peräisin”, Sonja Hakala Verso Foodilta kertoo.

HÄRKIS®-tuotteet valmistetaan Suomessa kotimaisesta härkäpavusta. Härkäpapu on ravintoarvoiltaan erinomainen kasvi. HÄRKIS®-tuotteet sisältävät proteiinia lähes saman verran kuin esimerkiksi varusmiehille tarjottava jauheliha.

”HÄRKIS®-tuotteidemme energia tulee pitkälti hyvänlaatuisesta kasviproteiinista ja hitaista hiilihydraateista sekä ravintokuidusta. Näiden kolmen energiaravintoaineen yhdistelmä on omiaan pitämään nälän poissa riittävän kauan. Laadukkailla kasviproteiinin lähteillä pystytään varmasti koostamaan ruokavalio, jolla varusmiehet jaksavat suorittaa palveluksensa isänmaalle”, Hakala vakuuttaa.

Kotimaista ja vastuullista

Hyville kasviproteiinin perustuville tuotteille on kasvava kysyntä Suomessa osana maailmanlaajuista trendiä. HÄRKIS®-tuotteet valmistetaan suomalaisesta raaka-aineista Pohjanmaalla.

Kasviperäisten raaka-aineiden suosiminen lihan sijaan on myös vastuullinen valinta ja ekoteko, jonka jokainen meistä voi halutessaan tehdä. Kasvispohjainen ruoka rasittaa tutkitusti ympäristöä merkittävästi vähemmän kuin eläinpohjainen ravinto.

”Meidän versolaisten tavoitteena on edistää terveellistä ja vastuullista ruokakulttuuria. Osana tätä olisi mielestämme hienoa, että varusmiehet ja -naiset söisivät kotimaista ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Tähän hankkeeseen lähdemme mielellämme mukaan”, sanoo Järvenpää.