15.05.2018

Kasviperäiset proteiinirikkaat ruoat ovat uusi musta!

Maailmalla on menossa kasvubuumi kasvipohjaisten proteiinipitoisten ruokien kysynnässä. Syynä tähän on kuluttajien halu syödä entistä terveellisemmin, mutta myös eettisemmin.

Ilmiö sai jälleen huomiota FoodNetworkin järjestämässä ruokaseminaarissa, jonka keskeisenä teemana oli kasviperäiset proteiinipitoiset tuotteet. Aarhusin Yliopistolla Tanskassa 25.4.2018 järjestetty seminaari kokosi yhteen johtavia elintarvikealan tutkijoita, kasviperäisten ruokatuotteiden kehittäjiä ja muita aiheesta kiinnostuneita. Kuluttajien kasvavat tarpeet kasvipohjaisten ruokien suhteen on mielenkiintoinen, mutta myös haastava tutkimus- ja kehityskohde. Kuluttajakäyttäytymistä ruokasektorilla tutkivan MAPP Centerin johtaja Klaus G. Grunert korosti yritysten tarvetta olla samaan aikaan teknologisesti ketteriä innovatiivisten ruokatuotteiden kehittäjiä ja hereillä kuluttajien ruokaan liittyvästä käyttäytymisestä ja trendeistä.

Ruokaan liittyvistä trendeistä seminaarissa nousi esiin erityisesti lihaskeptistien määrän kasvu. Lihaskeptismin taustalla on kuluttajien halu syödä terveellisemmin painottamalla kasviksia ruokavaliossa ja välttämällä erityisesti punaista lihaa ruokavaliossa, mutta yhä useampi kuluttaja mieltää myös kasvipohjaiset ruoat eettisemmäksi, vähemmän ympäristöä kuormittavaksi valinnaksi eläinpohjaisiin ruokiin verrattuna.

Suomalaista härkäpapua kasviperäisten proteiinipitoisten ruokatuotteiden kehittämisessä hyödyntävä Verso Food iloitsee, että kuluttajat mieltävät kasvipohjaiset proteiinipitoiset ruoat positiivisena osana tämän päivän ja tulevaisuuden ruokavaliota.

Ajatuksista Härkis® -ruokatuotteiden kehittämisestä voi lukea lisää tuotekehittäjän kynästä – artikkelista.

Lähde ja lisätiedot FoodNetworkin ruokaseminaarista:
Seminaariohjelma: https://www.foodnetwork.dk/media/1421/invitation_plant-based-protein.pdf

Kuvia seminaarista: https://www.katoni.fi/media/foodnetwork/

Livestreemaus tilaisuudesta (englanniksi): https://www.ustream.tv/recorded/114470524

 

Kirjoittanut: Marjoannika Nyman

Dansk Vegetarisk Forening Århus, jäsenaktiivi

https://www.linkedin.com/in/marjoannika/